ALJOŠA JERIČ KVARTET

Aljoša Jerič (Slo)
bobni

Igor Lumpert (Slo)
tenor saksofon

Bruno Ceselli (Ita)
klavir

Danilo Gallo (Ita)
kontrabas

petek, 26. marec 2004 ob 20:00
Glasbena šola Koper

Kvartet, ki ga vodi Aljoša Jerič, sestavljajo mednarodno priznani jazz glasbeniki: Igor Lumpert (SLO) na saksofonu, Bruno Ceselli (ITA) na klavirju ter Danilo Gallo (ITA) na kontrabasu. Repertoar skupine obsega pretežno avtorske skladbe. Cilj štirih glasbenikov je izviren pristop k že uveljavljeni moderni newyorški jazz improvizaciji. Gre za glasbenike s podobnimi stilističnimi pogledi. Tudi mednarodna pestrost sodi v duh pristopa novih članic v Evropsko Unijo, ki postaja na ta način ne samo ekonomsko, ampak tudi kulturno-stilistično prepoznavna realnost.

Aljoša Jerič (bobni)
Rodil se je v Kopru, kjer je končal gimnazijo, na tržaškem konzervatoriju pa je diplomiral iz klasičnih tolkal. Ob študiju klasične glasbe se vzporedno izobražuje tudi v jazz- in afrokubanski glasbi. Potuje v New York in Havano. Študira z glasbeniki, kot so Jimmy Cob, Albert "tootsie" Heat, Victor Lewis, Bobby Sanabria, Jose Luis Quintana "Changuito", Steve Berrios ter Roberto Pilotto. Leta 2001 snema v znamenitem studiu Egrem (širši javnosti znanem po filmu Buena Vista Social Club) CD za Vitalija Osmačka. Projektu se pridružijo še izvrstni glasbeniki: Tony Perez, Frank Rubio, Mario Rivera (Los Van Van) ter Coco Freeman. Med mnogimi glasbeniki, s katerimi sodeluje in igra po celi Evropi so Barry Harris, Toni Perez, Hector Martignon, Renato Chicco, Giorgio Pacorig, Karen Asatrian, Oscar Marchioni, Dejan Pecenko, Giovanni Maier, Alex Milo, Danilo Gallo, Marc Abrams, Jacko Schoonderwoerd, Gianni Basso, Wolfgang Puschnig, Daniele D'agaro, Tobias Delius, Robert Bonisolo, Francesco Bearzatti, Nevio Zaninotto, Gaetano Valli, Royce Campbell, Andrea Allione, Primus Sitar, Primoz Grasic, Saverio Tasca, Dusko Gojkovic, Kyle Gregory, Gianluca Petrella.

Danilo Gallo (kontrabas)
Rojen na jugu Italije (Foggia, 1972). Študij klasike je zamenjal za jazz. Izpopolnjeval se je na konzervatoriju v mestu Bari. Tu je prvič nastopil z glasbeniki, kot so Claudio Fasoli, Mark Murphy in Franco Cerri. Pozneje se je preselil na sever, v Benetke. Tu je spoznal celo vrsto glasbenikov, s katerimi je nastopil po celi Evropi: Benny Golson, Bob Mintzer, Paul Jeffrey, Chris Speed, Renato Chicco, Gianluigi Trovesi, Paolo Birro, Kyle Gregory, Robert Bonisolo, Bobby Durham, Massimo Farao', Luigi Bonafede, Christian Meyer, Pietro Tonolo, Bob Mover, Marcello Tonolo, David Boato, Romano Mussolini, Roberto Magris, Marco Castelli, Jean Paul Lochet, Rosemarie Navach, ecc... Med drugim je tudi član Thelonious Monk Big Banda, ki mu dirigira Marcello Tonolo.
Več na http://www.jazzitalia.net/artisti/danilogallo.asp

Igor Lumpert (tenor saksofon)
Mlad saksofonist, rojen leta 1975 v Novem mestu, stopi na glasbeno pot s harmoniko, a se kmalu zapiše jazzu. Po diplomi na konservatoriju v Linzu ga Reggie Workman, bivši Coltranov basist, predlaga za štipendijo na ugledni newyorški New School University, kjer sedaj študira z Georgem Garzonom in Workmanom. Aktiven je tudi na slovenski in avstrijski jazz- in latino sceni, sodeluje s priznanimi glasbeniki, kot so Reggie Workman, Marc Abrams, Bruno Ceselli, Ares Tavolazzi, Jeff Bodreaux, Boris Kozlov, John Chin, Igor Bezget, Zlatko Kavčič. Ima številne mentorske izkušnje in že četrto leto poučuje na jazz delavnici "Jazzinty".

Bruno Ceselli (klavir)
Po končanem študiju klavirja, kompozicije ter dirigiranja se začne zanimati za jazz, tako da se leta 1980 prijavi na poletni seminar v mestu Siena, kjer se uči pri pianistih, kot so Franco D'Andrea, Enrico Pieranunzi in Bruno Biriaco. Do danes je Bruno sodeloval že z mnogimi glasbeniki, kot so Art Farmer, Lee Konitz, Mark Egan, Danny Gottlieb, Sal Nistico, Massimo Urbani, Kenny Wheeler, Ares Tavolazzi, Jean-Loup Longnon, Eliot Zigmund, Cameron Brown, Bob Mover, Lew Soloff, Chris Hunter, Dick Oatts, Larry Ridley, Steve Lacy, Paul McCandless, Ted Curson, Charles Tolliver, Cecil Bridgewater, Dick Oatts, Mark Murphy, Dewey Redman, Bill Stewart... Nastopal je na festivalih v Umbrii, Ženevi, Baslu, Frankfurtu, Parizu, San Sebastianu, Vienne (Francija), Berlinu, Ljubljani, Mariboru... Več o njegovem življenju je mogoče prebrati v knjigi "Enciclopedia del Jazz" (Milano-1992).