NEDELJA, 21. 10. OB 20.00 V IZOLI, KULTURNI DOM

»JAZZ GUITAR SUMMIT«

PRIMOŽ GRAŠIČ trio
Primož Grašič – kitara
Aleš Avbelj- kontrabas
Ratko Divjak – bobni

RUDY LINKA trio
Rudy Linka - kitara
Dan Fabricatore - kontrabas
Jeff Davis - bobni

Obala spet odpira svoja jazzovska vrata. Tokrat se scena seli v Izolo, v tamkajšnji kulturni dom. 21. oktobra, v nedeljo, bo koprski KUD Baladoor tja povabil izjemni jazzovski zasedbi, ki sodita v sam vrh domače in mednarodne glasbene scene.

Slovenske barve bo branil trio Primoža Grašiča, zdaj že legendarnega kitarista, čigar vrhunsko raven potrjujejo tako izvrstne samostojne plošče (Noč ima tisoč oči, Moja želja...) kakor tudi sodelovanja z eminentnimi imeni mednarodnega jazza, kot so N. H. O. Pederson, Boško Petrovič, Steve Swallow, Petar Ugrin... V izolskem kulturnem domu bo Grašič nastopil s kontrabasistom Alešem Avbljem in bobnarjem Ratkom Divjakom.

Drugi in osrednji gostje večera prihajajo iz ZDA. Rudy Linka je eno tistih mlajših glasbenih imen, ki so prek oceana zelo cenjena, v Evropi pa jih bolje spoznavamo šele v zadnjem času.

Rojen je v Pragi, tam se je tudi začela njegova glasbena pot klasičnega kitarista. Družina se je kmalu preselila na Švedsko in na stockholmskem glasbenem inštitutu je dokončal študij kitare in kompozicije. Ljubezen do jazza ga je seveda pripeljala na bostonski Berklee school of music, kjer je postal študent Jima Halla, vzporedno pa je znanje izpopolnjeval pri Johnu Abercrombieju in Johnu Scofieldu. Že čez nekaj let se je svojim gurujem lahko postavil ob bok. Ob omenjenih so v njegovem curriculumu navedena še sodelovanja s Samom Riversom, Bobom Mintzerjem, Redom Mitchellom...

V 80-ih je Linka postal ameriški državljan, kljub temu pa njegova gostovanja zasledimo tudi po Evropi.

1994 je pri renomirani založniški hiši Enja posnel cd »Czech it out!« in plošča je doživela izjemen uspeh ter izvrstne kritike. Z oceno petih zvezdic je revija Down beat glasbeni izdelek razglasila za cd meseca. Čez dve leti, 1996, je pri Enji izšla Linkova šesta samostojna plošča »Always double Czech«. Ponovno druženje s slovitima Georgom Mrazom in Marvinom Smithom je bilo spet več kot uspešno. Rudy Linka je bil uvrščen med 10 najboljših jazz kitaristov. Njegovo igranje se stilno sicer uvršča v mainstream, v interpretacijah pa se povsem nemoteče prepletajo še akustični, etno in celo rockovski zvoki.

Trio je očitno Linkova najljubša zasedba. S kontrabasistom Danom Fabricatorejem in bobnarjem Jeffom Davisom je trenutno na turneji po Evropi.

Po gostovanjih v Nemčiji, Avstriji, Italiji in na Češkem ga 21. oktobra pričakujemo v Izoli.

Vabljeni!

Vstopnina: 1500 sit