RUDY LINKA QUARTET

Rudy Linka
kitara

Gavin Fallow
kontrabas

Bryson Kern
bobni

Nevio Zaninotto
saksofon

sreda, 26. oktober 2005 ob 20:00
SEDEŽ SKUPNOSTI ITALIJANOV V KOPRU
»CIRCOLO«

Gostje večera prihajajo iz ZDA. Rudy Linka je eno tistih mlajših glasbenih imen, ki so prek oceana zelo cenjena, v Evropi pa jih bolje spoznavamo šele v zadnjem času. 
Rojen je v Pragi, tam se je tudi začela njegova glasbena pot klasičnega kitarista. Družina se je kmalu preselila na Švedsko in na stockholmskem glasbenem inštitutu je dokončal študij kitare in kompozicije. Ljubezen do jazza ga je seveda pripeljala na bostonski Berklee school of music, kjer je postal študent Jima Halla, vzporedno pa je znanje izpopolnjeval pri Johnu Abercrombieju in Johnu Scofieldu. Že čez nekaj let se je svojim gurujem lahko postavil ob bok. Ob omenjenih so v njegovem curriculumu navedena še sodelovanja s Samom Riversom, Bobom Mintzerjem, Redom Mitchellom... 
V 80-ih je Linka postal ameriški državljan, kljub temu pa njegova gostovanja zasledimo tudi po Evropi. 

1994 je pri renomirani založniški hiši Enja posnel cd "Czech it out!" in plošča je doživela izjemen uspeh ter izvrstne kritike. Z oceno petih zvezdic je revija Down beat glasbeni izdelek razglasila za cd meseca. Čez dve leti, 1996, je pri Enji izšla Linkova šesta samostojna plošča "Always double Czech". Ponovno druženje s slovitima Georgom Mrazom in Marvinom Smithom je bilo spet več kot uspešno. Rudy Linka je bil uvrščen med 10 najboljših jazz kitaristov. Njegovo igranje se stilno sicer uvršča v mainstream, v interpretacijah pa se povsem nemoteče prepletajo še akustični, etno in celo rockovski zvoki.

Vstopnine ni.